Tuesday 19 June 2012

Review Boreal Lynx

English version below!

Na een lange tijd gebruikt te hebben op plastiek tot de rotswanden in de écrins, was mijn vierde paar miura’s op het einde van hun krachten. Daarom besloot ik begin februari mij een nieuw paar klimschoentjes aan te schaffen in de K2. Spijtig genoeg waren er geen Miura’s meer voorradig en aangezien La Sportiva een nogal lange levertermijn heeft, was bestellen ook niet echt een optie. Five Ten dan? Zoals gewoonlijk pasten de Five Ten’s niet voor mij, omwille van mijn bredere voorvoet. Gelukkig was er die dag net een levering van Boreal aangekomen. Ik had, voordat ik de Miura’s ontdekte, al eens een paar Boreal Stingma’s gekocht. De hiel hiervan was veel te ruim, met als gevolg dat heelhooken niet echt een plezier was. Dit maakte dat ik een beetje sceptisch was tegenover het merk. Dit scepticisme verdween al snel, toen ik een paar Boreal Lynxen paste. 


De Lynxen in actie!, Etteringen, D
© J Van Campenhout

Pasvorm


De Lynx heeft een comfortabele vorm voor een klimmer met een bredere voorvoet. De hiel is sterk verbeterd tegenover de Stingma’s. Hij past mooi, strak rond mijn hiel, zonder discomfort te veroorzaken ter hoogte van de achillespees. Dit komt voor een groot gedeelte door de brede rubberen band van het “V2 Rand” systeem. De spanning gecreëerd door het “V2 Rand” systeem zorgt ervoor dat de brug van de schoen omhoog komt en de tip van de schoen naar beneden wijst, wat de precisie in overhang ten goede komt. De duurzaamheid van de naar beneden wijzende tip wordt gegarandeerd door het “Anti-deformation” systeem. Met andere woorden voorkomt dit systeem dat de tip van de schoen teveel afvlakt en in het ergste geval naar boven wijst. Mijn ervaring hiermee is dat de tip lichtjes afgevlakt is, maar een stuk minder dan bij de Miura’s.
The shape of the Lynx is comfortable for climbers with a broad forefoot. The heel has improved in comparison to the Stingma’s and it fits without discomfort. The broad band of the “V2 Rand” system distributes the force on the heel and creates an arch into the sole of the shoe. The shoe has a slightly downturned toe. The durability of the downturn is ensured by the “anti-deformation system” and it actually works. The toe flattened out a little, but less than with most shoes.

Materialen


De tong bestaat uit luchtdoorlatend mesh en Boreal heeft een simpel, maar effectieve formule gevonden voor een comfortabele tong. De tong heeft namelijk een plooi in dunner mesh over de volledige lengte en is langs weerszijden vastgestikt aan het bovenwerk van de schoen. Dit voorkomt dat de tong aan de randen dubbel gaat zitten en pijnlijke randen in je voet snijden. De plooi in de tong zorgt ervoor dat de schoenen eenvoudig aan en uit te doen zijn. Het mesh van de tong voorkomt dat je voeten minder zweten tijdens een moeilijke klim in de zomer of in een warme klimzaal. Ik vond dit zeker een pluspunt, aangezien ik nogal gemakkelijk last heb van bezwete voeten.
Boreal made a nice tongue out of mesh. It breaths very good. They made a lengthwise fold into it and the edges are stitched to the upper. This way you don’t have problems with the edges of the tongue cutting into your feet.
Het bovenwerk van de schoen bestaat uit leder. Dit rekt wat uit na een tijdje en zorgt dus voor een comfortabelere pasvorm. Een tweede voordeel aan een lederen bovenbouw is dat het beter ademt dan synthetische stoffen. Er zijn echter ook nadelen aan het gebruik van leder. Doordat het leder over tijd uitrekt vermindert de techniciteit van de schoen. Hoewel ik bij de meeste schoenen daar problemen mee had, blijft dit bij de Lynxen echter beperkt. 
The upper of the shoe is made of split leather. This stretches a little after a while, so it will become more comfortable. But after a while, the leather can stretch too far, so the shoe could become less technical. I didn’t have this problem on the Lynx. Leather also breaths better than synthetic materials.  
©Bart Vaganée


Schoenzool


De schoenzool is opgetrokken uit het gloednieuwe, superklevende “Zenith” rubber. Het is me opgevallen dat dit rubber goed presteert in de meeste klimstijlen. Van plaatklimmen naar regletten, overhang en zelfs barsten. Ik heb wel een minpuntje ontdekt bij het klimmen op pockets. Door het iets bredere profiel van de voorvoet, krijg je de schoen moeilijker in de wat kleinere pockets. Daarnaast is de zool is asymmetrisch gevormd, maar niet zo extreem dat dit het comfort in gedrang brengt.
The shoe soles are made of the new “Zenith” rubber. This rubber performs in most climbing styles. I discovered one downside, while climbing pockets the broad profile of the forefoot doesn’t always fit into small pockets. Beside, the sole is formed asymmetrically, but it doesn’t compromise comfort.

De zool heeft nog een andere functionaliteit die de meeste klimschoenen niet hebben. Onder de hiel en de brug van de voet heeft Boreal ribbels aangebracht. Dit is een nuttig detail dat een voordeel bied op lange routes waar je soms in het midden van de route een stijl plateau omhoog moet stappen, maar het kan ook zijn nut bewijzen bij het sportklimmen, als de ondergrond onderaan de route nogal stijl is. Het is mogelijk dat de ribbels een functie hebben bij het plooien van de brug van de voet, maar daar ben ik niet van op de hoogte. De ribbels zijn zo geplaatst dat ze geen effect hebben op de techniciteit van de schoen. Je kunt er onder andere even goed mee heelhooken dan met een klimschoen die dit niet heeft.
The sole has another functionality. Underneath the heel and the arch of the foot, Boreal applied ridges. It is very useful when the ground underneath the base of the rock is a little slippery. These ridges don’t interfere with the ability to heelhook.

©Bart Vaganée
Het grote nadeel van deze schoen vind ik het gebrek aan slijtvastheid van de rubberen rand. Al snel na de aankoop van deze schoen, ontstond er een klein gaatje in de rand van mijn rechter schoen, ter hoogte van de grote teen. Nu, na minder dan vier maand sinds de aankoop, is het gat breder dan mijn vinger en ondertussen is er ook een klein gaatje ontstaan in mijn linkerschoen. Bij de Miura’s ontstond er pas een klein gaatje na een maand of vijf/zes. Op lange termijn kunnen dergelijke problemen met de slijtvastheid wel kostelijk worden. Zeker omdat ze 124, 25 euro per paar kosten! Volgens mij is het perfect mogelijk om de beschermingsrand van de schoen te vervaardigen in dikker of duurzamer rubber zonder al teveel prestatievermogen in te leveren.
The big disadvantage of this shoe is the lack of durability of the rubber rand. Quite fast after I bought these shoes, there arose a little hole into the rand of my right shoe. Now, after less than four months, the hole became bigger than my finger and there arose a small hole in my left shoe. This durability issue can become expensive on the long-therm. Especially because the shoes aren't cheap, they cost 124, 25 Euros. I believe it is perfectly possible to manufacture the protective rand into thicker or more durable rubber without decreasing the performance of the shoe.

Vetersysteem


Het vetersysteem en de mesh tong
©Bart Vaganée
Met het vetersysteem is het zeer gemakkelijk om een goede pasvorm te bekomen. Met een enkele ruk aan de veters, wordt de schoen mooi strak om de voet getrokken zonder drukpunten te veroorzaken. Dit komt mede door de lusjes van het vetersysteem die doorlopen rond de schoen, wat de druk gelijkmatig verdeeld. Ook de veters zijn van goede kwaliteit. Ze hebben niet de neiging om snel los te komen als je je schoen in een barst klemt bijvoorbeeld.
The lace system is easy adjustable, with a single pull onto the laces the shoe tightens beautifully without creating pressure points. This was made possible by the loops of the lacing system, which run around the shoe. Those loops distribute the pressure evenly. Also the laces are of good quality, they don’t loosen easily while crack climbing for example.

Samenvatting


De Boreal Lynx is een zeer goede allround klimschoen voor een klimmer die zijn grenzen wil verleggen op verschillede soorten rots, zonder daarvoor al teveel aan comfort te moeten inboeten. Het “Zenith” rubber zorgt ervoor dat je op de kleinste steuntjes kan staan zonder eraf te schuiven. De strak passende hiel en de neerwaarts gerichte tip zorgen er dan weer voor dat je de meest “funky moves” kan uitvoeren zonder schrik te hebben dat je schoen het niet zou aankunnen. De schoen is echter niet geschikt voor beginners vanwege de relatief hoge kostprijs en de lage slijtvastheid van de rubberen rand.
The Boreal Lynx is a very good all-round climbing shoe for climbers who like to push their limits on different types of rock, without sacrificing too much comfort. The “Zenith” rubber makes it possible for you to stand onto the tiniest holds, without slipping off. The tight fitting heel and the downtoe allow you to accomplish the most technical moves, without you being scared to pop off. The shoe isn’t made for beginners, because of the relatively high cost and the low durability of the rubber rand.