Monday, 26 November 2012

Chamonix Part 2: KBF-stage bergeklimmen gevorderden

English abstract below.

Na de acclimatisatie op de Dômes de Miage hadden we (Pieter, Jef en ik) 's avonds afgesproken aan Gite Le Belvedere om samen te gaan eten met de groep. Zo konden we Matthias, een Oostenrijkse berggids die de stage mee begeleidde, en de groep wat beter leren kennen. Bart Overlaet, de stageleider, was voor mij geen onbekende meer. Ik had vorig jaar al meegedaan met de alpiene rotsklimstage in La Bérarde die begeleid werd door Bart en Koen Hauchecorne.

De twee daarop volgende dagen hebben we wat technieken opgefrist van zowel rots- als ijsklimmen. Zo kwamen er onderwerpen aan bod als: relais bouwen in rots en ijs, abalakov verankeringen, crampontechniek, ...

De Mer de Glace met in de verte de Grandes Jorasses 
©Hans Van Oosterwyck

Ijsklimmen op de Mer de Glace ©Matthias Knaus
Aangezien iedereen snel de technieken onder de knie had en het mooi weer beloofde te worden voor de komende dagen werd er beslist om op dag drie de lift naar de Aiguille du Midi te nemen en te starten met het echte werk. 

Na het arriveren van de lift gingen we snel naar de Cosmiques hut om onze rugzakken wat lichter te maken. Vervolgens vertrokken we naar de start van de Arête des Cosmiques, waar Bart en Matthias ons zekeringsmethoden voor in steile sneeuwvelden aanleerden. Daaropvolgend klommen we de überklassieker Arête des Cosmiques, die in zeer goede conditie lag en bijna sneeuwvrij was.

Aiguille du Midi ©Matthias Knaus

Mezelf op het geweldige graniet van Arête des Cosmiques
©Pieter Christiaensen
©Matthias Knaus

Matthias klimt de crux solo ©Bart Vaganée

Op de top van Arête des Cosmiques ©Matthias Knaus
©Matthias Knaus


Om onze ijsklimtechnieken in de praktijk te brengen, werd besloten om de Contamines-Grisolle op de Mont Blanc du Tacul te klimmen. Deze route lag goed in conditie en het weer was stabiel. Ondanks de drukte op de route (~9 cordés) was het puur genieten van begin tot einde. De ene mooie mixed lengte volgde de andere op. Om deze mooie route af te ronden klommen we door tot de top van de Tacul. Na een snelle afdaling over de normaalroute kwamen we moe maar voldaan aan in de Cosmiques hut.


Matthias onderaan de Contamines-Grisolle ©Bart Vaganée


©Matthias Knaus
Mezelf in een van de mooiste lengtes ©Hans Van Oosterwyck
De topgraat van de Mont Blanc du Tacul (Let op de enorme corniche!)
©Matthias KnausOp dag vijf klommen we in de voormiddag de traversée van Pointe Lachenal via onze eigen 'mixed' variant. Toen we de afdaling inzetten kregen we wel even de schrik van ons leven, toen er een stuk ijs van de hanggletsjer afbrak toen we net voor de col waren. Het brak af met een luid gekraak en stortte in de couloir links van ons naar beneden.  We daalden snel af totdat we uit de gevarenzone waren. Rond de middag arriveerden we op de top van Aiguille du Midi voor een rit naar Chamonix voor een douche en een heerlijke maaltijd.


Ochtend aan de Cosmiques hut ©Matthias Knaus
Op weg naar de Pointes Lachenal ©Matthias Knaus
Zicht op de tweede top van Pointe Lachenal ©Matthias Knaus

Het team op Pointes Lachenal ©Matthias Knaus

Enkele cordés dalen af ©Matthias Knaus

Hmmm! ©Pieter Christiaensen
Tijdens de nacht waaide er een koudefront onweer de vallei in. De volledige dag bleef het regenen. Ideaal om wat rond te wandelen door Chamonix centrum. Dit was ook de laatste dag van onze stage en we sloten deze traditioneel af met een lekkere maaltijd en een glas Génépi.


Nuttige info

Voor een goedkoop logement kan je terecht bij Gite Le Belvedere in Argentière.
Info rond stages kan je vinden op de website van de Klim- en bergsportfederatie


English abstract

I  signed up this summer for an advanced mountaineering course from the kbf (Flemish mountaineering federation). The course took place in Chamonix. We had a lot of fun with our mountain guides, Matthias Knaus and Bart Overlaet, and the other participants.

We started the week by doing two days of exercises to improve our ice and rock climbing techniques. Thereafter we took the Midi-cablecar and went to the Cosmiques hut for some days of alpine climbing. We had very nice weather and good conditions!

Climbed routes

  • Aiguille du Midi via Arête des Cosmiques
  • Mont Blanc du Tacul via Contamine-Grisolle
  • Poine Lachenal via traverse
No comments:

Post a Comment