Wednesday, 3 October 2012

Chamonix Part 1: Dômes de Miage

English verson below

In de loop van het jaar had ik besloten om deel te nemen aan de gevorderdenstage bergbeklimmen, georganiseerd door de kbf. Op de voorbereidingsdag in Buggenhout hadden Pieter, Jef en ik afgesproken om samen naar Chamonix te rijden.
Pieter kwam met het idee om enkele dagen vroeger naar Cham te rijden om al een acclimatisatiebeklimming te doen. Zo gezegd zo gedaan! Op 20 juli vertrokken we naar Chamonix. De dag erna vertrokken Pieter en ik vanuit Contamine Montjoie naar de Conscrits hut. (Jef ging niet mee omwille van een probleem met zijn knie. Hij besloot om enkele wandelingen te maken en zodoende te acclimatiseren.) De aanloop verliep grotendeels in de mist, maar ondanks dat was het een prachtige en gevarieerde aanloop. Het laatste gedeelte van de aanloop verliep over het onderste gedeelte van de Tré la Tête gletscher, wat bedekt was met morenepuin. Deze gletsjer is blijkbaar snel aan het smelten door de opwarming van het klimaat, aangezien er een enorm gat in de gletsjer is verschenen. Verder moesten we verschillende ladders beklimmen om uit de kom van de gletsjer te geraken. We kwamen in goede conditie aan bij de Conscrits hut.
De volgende ochtend zijn we opgestaan om kwart na drie. We hebben als laatste ons eten gekregen en hebben ons rustig klaargemaakt om te vertrekken. Toen we vertrokken, was de helft van de cordés al weg. Het was niet zo gemakkelijk om de weg te vinden. Zo was er een cordé Britten voor ons, die telkens verloren liepen. Gelukkig had Pieter een GPS bij. Op die manier bleven we op de juiste koers. Aan de rand van de gletsjer deden we onze stijgijzers aan. Vanaf dan waren we het eerste cordé tot op de col. Op de graat deden we het rustig aan en we genoten van het uitzicht en de perfecte messcherpe graat. Op de col tussen Aig. de la Bérangère en de laatste Dôme namen we even een pauze. Op die plaats kreeg ik plotseling veel last van de hoogte. Waarschijnlijk omdat ik te weinig gedronken had. Mijn camelback was namelijk de dag ervoor gescheurd. Pieter nam me op sleeptouw. Na een snelle beklimming van de Aig. de la Bérangère, begonnen we aan een eindeloze afdaling over steile sneeuwvelden tot aan de hut. Daar aangekomen, had ik nog even tijd nodig om voldoende te recupereren voor de afdaling tot Contamine Montjoie. Vervolgens zijn we teruggereden naar Cham voor het begin van de kbf stage.

We climbed Dômes de Miage on the 22 of July. We left the Conscrits hut around 4:15. The walk from the hut to the glacier wasn't easy to find in the dark, but we used a GPS track. The Tré la Tête glacier is easy and there are only a few crevasses. The schrund was easy to cross. We arrived first on the col. The biggest part of the ridge was easy to overcome, but you certainly didn't wanted to fall! The difficult passage was a little icy, but doable. There was a lot of wet snow on the descent of the Aiguille de la Bérangère. We had very good weather conditions. We arrived in time for lunch at the hut. Afterwards we descended directly to Contamine Montjoie.
 
Hoe krijg je klimmateriaal voor drie personen in een golfje? Of beter, hoe vind je alles weer terug?
©Bart Vaganée
 

Chamonix Base Camp ©Bart Vaganée

Een mistige aankomst bij de Tré la Tête hut ©Bart Vaganée

De gletsjerpoort van de Tré-la-tête gletsjer ©Bart Vaganée

Pieter op het pad naar de Conscrits hut ©Bart Vaganée

©Bart Vaganée

Mooie bergflora! ©Bart Vaganée

©Bart Vaganée

Een enorm groot gat in de met puin bedekte gletsjer ©Bart Vaganée 
Pieter beklimt de ladders  ©Bart Vaganée


Een kudde poserende Ibexen ©Bart Vaganée


De Conscrits hut ©Bart Vaganée

's ochtends op de Tré la Tête gletsjer ©Bart Vaganée
©Bart Vaganée

Op weg naar de col des Dômes ©Bart Vaganée


Een korte pauze op de col des Dômes ©Bart Vaganée

Ah, de klassieke foto! ©Bart Vaganée

©Bart Vaganée

©Bart Vaganée

©Bart Vaganée

©Bart Vaganée
Een filmpje over het afsmelten van de Tré la Tête gletsjer... 
 
Meer foto's volgen...

No comments:

Post a Comment